Ελαιόλαδο

Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός ΖακύνθουΤο νησί της Ζακύνθου, το Ιόνιο Πέλαγος, χαρακτηρίζεται από μεσογειακό κλίμα που ευνοεί ιδιαίτερα τις καλλιέργειες. Η έντονη ηλιοφάνεια και παράλληλα η υψηλή βροχόπτωση βοηθούν στην δημιουργία ποιοτικών προϊόντων, γευστικών και υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘Ζάκυνθος’ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) καθώς και το Βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘Ζάκυνθος’ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), παράγεται από ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Η τυποποίηση γίνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου με γραμμή παραγωγής δυναμικότητας 500 φιαλών ανά ώρα.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ "ΖΑΚΥΝΘΟΣ" ΜΕΓΕΘΟΣ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 250 ML γυαλ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 500 ML γυαλ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 750 ML γυαλ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 1 LIT πλαστικό
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 5 LIT Μεταλλικό
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ "ΖΑΚΥΝΘΟΣ" ΜΕΓΕΘΟΣ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 250 ML γυαλ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 500 ML γυαλ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 750 ML γυαλ.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ 5 LIT Μεταλλικό

Ιστορικό

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του, την ελιά και το ελαιόλαδο. Το δένδρο της ελιάς, που δένει αρμονικά με το ελληνικό τοπίο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του, σμιλευμένο από τον μεσογειακό ήλιο ,υπήρξε πάντοτε μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για το ελληνικό πνεύμα και ψυχή. Ένα σύμβολο κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, προόδου, ειρήνης, ευημερίας, φρόνησης και φήμης.

Κατά τη διάρκεια της Μινωικής περιόδου, το ελαιόλαδο αποτελούσε την βάση της Κρητικής οικονομίας. Απομεινάρια αυτής της σχέσης μπορούν ακόμα να επισημανθούν στα σωζόμενα χειροποίητα αντικείμενα που υπήρχαν στο παλάτι της άλλοτε παντοδύναμης πολιτείας της Κνωσού.
Η Αθηνά, θεά της σοφίας, αφιέρωσε την ελιά στην πόλη που είχε το όνομά της, την Αθήνα, ως απόδειξη των δεσμών της με την πόλη.
Ένα κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού ήταν το χρυσό μετάλλιο που απένειμαν στους νικητές των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Σύμφωνα με το μύθο τα στεφάνια αυτά προέρχονταν από μια ελιά που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ηρακλής.
Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο “χρυσό υγρό” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”.

Σήμερα, στη σκιά των μεγάλων παραδόσεων και των μύθων, η Ελλάδα στηρίζεται ακόμα στην ελιά. Υπάρχουν 120.000.000 ελαιόδενδρα στην Ελλάδα, ή με μιαν άλλη θεώρηση, σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούν 12 ελιές. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός εδώδιμων ελιών και ελαιόλαδου παγκοσμίως και κατέχει το 16% της διεθνούς αγοράς ελαιόλαδου. Πάνω από 450.000 οικογένειες εξαρτώνται από την παραγωγή ελαιόλαδου ως αρχική ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος.

Η ελιά αποτελεί ταυτοχρόνως παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και σύμβολο της Ελλάδας.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το δέντρο της ελιάς μεγάλωσε και έθρεψε αμέτρητες γενιές Ελλήνων, κερδίζοντας έτσι τη θέση της ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού πολιτισμού. Παρόλο που το ελαιόλαδο παράγεται στην Ελλάδα πάνω από 4000 χρόνια, έχει και σημαντικό παρόν αλλά και ελπιδοφόρο μέλλον. Αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την αγνότητα και την εξαιρετική γεύση του και αποτελεί ένα από τα κορυφαία ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Η μοναδική του θέση στην ελληνική διατροφή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η βάση όλων των ελληνικών παραδοσιακών συνταγών.

Ακόμη και σήμερα τα ελαιόδενδρα στην Ελλάδα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που είχαν και 2500 χρόνια πριν. Οι κάτοχοι τους τα αγαπούν και τα φροντίζουν.
Όπως και στο παρελθόν, η καλλιέργεια της ελιάς είναι ακόμα κυρίως οικογενειακή επιχείρηση. Και όπως συμβαίνει σε κάθε οικογενειακή επιχείρηση όπου οι άνθρωποι δένονται με το αντικείμενο της δουλειάς τους, έτσι και στην καλλιέργεια της ελιάς οι Έλληνες “αγκαλιάζουν” κάθε δένδρο τους με μοναδική προσοχή και φροντίδα.
H μακροχρόνια καλλιέργεια, σε συνδυασμό με ευνοϊκό κλίμα και τις ποικιλίες που έχουν προσαρμοσθεί στο ελληνικό έδαφος συμβάλλουν στην παραγωγή ελαιόλαδου κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως. Έρευνες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο είναι η υγιέστερη επιλογή μεταξύ άλλων φυτικών ελαίων και είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής. Το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Προστατεύει από τις διάφορες ασθένειες, και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κατά 45%, και επίσης θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην μείωση του καρκίνου του εντέρου.
Προστατεύει από την γήρανση των κυττάρων και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης, συμβάλλει στην υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος και των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ποιοτικές κατηγορίες

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ελαιόλαδου: Παρθένο, εξευγενισμένο(ραφιναρισμένο) και πυρηνέλαιο.

Παρθένο ελαιόλαδο

Παράγεται από την πολτοποίηση του καρπού είτε με μηχανικά μέσα είτε με άλλες φυσικές επεξεργασίες σε συνθήκες που δεν αλλοιώνουν τη σύνθεσή του. Αυτές οι επεξεργασίες περιορίζονται στο πλύσιμο, το διαχωρισμό, τη φυγοκέντριση και το φιλτράρισμα.

Στη συνέχεια, τα παρθένα ελαιόλαδα ταξινομούνται σύμφωνα με την οξύτητά τους.

α) Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι η κορυφαία κατηγορία με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,8 γρ. ανά 100 γραμμάρια. Είναι ιδανικό για τις σαλάτες και τις σάλτσες.
β) Παρθένο ελαιόλαδο, με ελεύθερη οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 0,2 γρ. ανά 100 γραμμάρια. Είναι ιδανικό για το μαγείρεμα.